vineri, 8 mai 2015

Euromast - senzaţii tari

    Dacă aveţi drum la Rotterdam, nu rataţi ocazia de a urca în turnul Euromast, vă asigur că nu veţi regreta.
    Euromast ("mast" = "catarg", în engleză) este un turn din Rotterdam construit între 1958 şi 1960, pentru expoziţia internaţională de flori şi grădinărit, Floriade 1960. Este construit din beton, are diametrul interior de 9 metri şi o grosime a pereţilor de 30 cm. Pentru stabilitate, are la bază un bloc de beton de 1900 tone. Dispune de o platformă de observare (de unde sunt făcute majoritatea fotografiilor alăturate), la înălţimea de 96 m. Aici sunt şi două restaurante. Construcţia iniţială avea doar 101 m, dar în 1970 s-a adăugat aşa-numitul Space Tower, care i-a dat un plus de încă 85 m.
    La 32 m se află o platformă ce reproduce platforma de pe catargul unei corăbii (numit[, ]n termeni de specialitate, gabie) şi în care se găsesc sisteme de navigaţie, astfel încât vizitatorul îşi poate face o imagine despre navigaţia pe mare.
    Platforma de la 100 de m (crows nest, cum îi spun administratorii turnului) are o greutate de 240 tone. La ea se ajunge cu un lift care urcă în 30 de secunde.
    De pe această platformă se poate vedea panorama întregului oraş, pe marginea balustradei, spre fiecare direcţie, fiind plăcuţe care dau explicaţii despre obiectivele plasate pe acea direcţie.
    Într-o zi senină, vizibilitatea ajunge până la 30 km.
    Vârful turnului reprezintă punctul cel mai înalt din Olanda.
    Dar ce este cel mai spectaculos, pe turnul suplimentar, adăugat ulterior, se găseşte Euroscoop, un lift rotitor, sub forma unui inel, care urcă de la crows nest până în vârf, având totodată o mişcare de rotaţie în jurul axei verticale a turnului. Pereţii euroscoop-ului sunt din sticlă, iar în podea sunt plasate hublouri, pentru cei care nu au rău de înălţime şi pot privi spre solul aflat la 200 m mai jos. Aşa că, pentru câteva minute, poţi sta pe banchetă şi poţi admira priveliştea ca-n palmă a Rotterdamului şi împrejurimilor sale.
    Dacă nu sunteţi prea zgârciţi, puteţi adăuga vreo 3 euro la cei 8,7 euro, cât costă de persoană adultă accesul în turn şi căpătaţi un audioghid (ştiţi, chestia aia ca o telecomandă şi cu căşti) care, într-o limbă de circulaţie internaţională la alegere, vă dă toate explicaţiile de care aveţi nevoie.
    Deci, nu rataţi turnul Euromast, dacă aveţi drum prin Rotterdam. Îl găsiţi pe Westzeedijk, la marginea parcului Het. Apropo, dacă tot aţi ajuns aici, daţi o tură şi prin parc. Merită!

 Imagine de-a lungul străzii Westzeedijk, spre turnul Euromast. Din acesta se vede, chiar în centrul fotografiei, doar antena TV.

Imagine din turn. Se vede podul Erasmus, cu o arhitectură inconfundabilă.

Imagine din turn spre portul Rotterdam, cel mai mare din lume

Imagine din turn spre centrul oraşului. În stânga se vede platforma montată pe turn pentru sporturi extreme (alunecare pe frânghie sau coborâre în rapel)

O altă vedere spre portul Rotterdam

Aceeaşi imagine spre Erasmusbrug (podul Erasmus), de data asta din Eoroscoop. Chiar în mijlocul fotografiei, la capătul peinsulei, se află hotelul New York (clădirea mică, maro, dintre cele două turnuri; cel din stânga, de fapt două turnuri lipite, aparţine tot hotelului)

Tot o imagine din Euroscoop, în care se vede vasul de pasageri SS Rotterdam, cunoscut şi sub numele de „The Grande Dame”.

O parte din portul Rotterdam, văzut din Euroscoop

Vedere din Euroscoop, spre baza turnului

Het Park, văzut din Euroscoop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu