marți, 15 decembrie 2015

O plimbare în centrul istoric al Bruxelles-ului

Dacă ai ajuns în Piaţa Rogier, după ce te-ai mai dezmeticit după privitul la zgârie-norii care domină locurile, poţi face o (lungă) plimbare spre inima Bruxelului, pornind agale pe Rue Neuve, strada pietonală şi comercială cea mai frecventată din Bruxelles. Şi ce poate fi mai plăcut, decât să începi plimbarea cu un shopping? Mai ales că, încă de la început, ai o mulţime de posibilităţi, prima fiind City2 Shopping Mall. Dar, ca nişte turişti adevăraţi, nu alergăm după cumpărături, ci după obiective turistice.
Primul dintre ele, pe care îl întâlnim pe la jumătatea străzii pe care am pornit este Biserica Notre-Dame du Finistère. După forfota din stradă, liniştea din interiorul acestei biserici, datând din secolul al XVIII-lea este reconfortantă.
Pornim apoi mai departe şi ieşim la stânga de pe Rue Neuve, prin strada Saint Michel, care ne duce direct în Place des Martyrs (Piaţa Martirilor). Această piaţă, de formă dreptunghiulară, a fost construită în 1775 şi are în centru un grup stauar în marmură de Carrara, ridicat în memoria martirilor revoluţiei belgiene de la 1830. Statuia principală reprezintă Patria, având înscrise pe o placă numele fiilor săi. Statuia are la picioare un leu, simbolul puterii şi este păzită, în cele patru colţuri, de îngeri. Sub aceştia şi sub nivelul pieţei, cele patru feţe ale soclului monumentului sunt ornate cu basoreliefuri, reprezentând scene din revoluţia belgiană. Tot sub nivelul solului, monumentul este înconjurat de o criptă, a cărei galerie est ornată de 27 de panouri de marmură neagră, pe care sunt gravate numele celor 467 de revoluţionari căzuţi în cursul luptelor din septembrie 1830.
La marginea pieţei, pe laturile mici ale dreptunghiului, au fost adăugate mai târziu două alte monumente, consacrate memoriei lui Jenneval şi Frédéric de Mérode, amândoi morţi în luptele din octombrie 1830.
Foarte ciudat este faptul că această piaţă este aproape pustie, turiştii nu prea se arată pe-aici, poate pentru faptul că este plasată oarecum excentric.
Ne continuăm drumul prin Rue d'Argent şi ajungem în Place de la Monnaie, unde se află Le Théâtre de la Monnaie (De Munt, în neerlandeză), opera din Bruxelles, construcţie din 1855. Continuăm apoi pe Rue des Fripers şi, în spatele Bursei, facem la stânga, pe Rue au Beurre, unde, în colţ este Biserica Saint-Nicolas, una dintre cele mai vechi biserici din Bruxelles. Continuăm şi ajungem în Grande Place, Grote Markt (Piaţa Mare).
Spaţiul acestei pieţe, înscrise din 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este mărginit de clădiri cu o arhitectură deosebită. Cum locul este prea important, el merită o descriere mai detaliată, pe care am să o fac separat.
Ieşim prin Rue de la Tête d'or, şi, pe Rue des Pierres, ajungem pe bulevardul Anspach, în faţa Bursei din Bruxelles, clădire remarcabilă, pe exteriorul căreia se găsesc sculpturi ale unor renumiţi artişti, cel mai important dintre aceştia fiind Auguste Rodin.
De aici, pe Rue Paul Devaux, Rue de la Vierge Noire şi Rue Melsens, ajungem la Biserica Sainte-Catherine, o biserică având o arhitectură hibridă (stil gotic şi baroc). Clopotniţa este separată de biserică, pe partea cealaltă a străzii Place Sainte-Catherine. Această biserică adăposteşte Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale.
În spatele bisericii se găseşte Turnul Negru, integrat într-un ansamblu hotelier, vestigiu al primului zid al oraşului, din secolul al XIII-lea.
Ne continuăm plimbarea pe Quai au Bois a Bruler, facem la dreapta pe Rue du Peuplier (strada Plopului) şi ajungem în Place du Béguinage, dominată de Kerk Sint-Jan-de-Doper op het Begijnhof. Cartierul Béguinage (Begijnhof) este o mică zonă a Bruxelles-ului, în care se găseau mai multe mănăstiri ale ordinului catolic al Beguinelor, alcătuit din femei slujitoare ale Domnului, fără a se retrage din viaţa obişnuită, aşa cum fac alte ordine călugăreşti.
Ieşim în Piaţa De Brouckère şi continuăm pe Rue des Augustins, prin faţa sediului băncii Fortis, traversăm Boulevard de l'Imperatrice, lăsăm în stânga impozantele clădiri ale Băncii Naţionale a Belgiei şi ajungem la Catedrala Saints-Michel-et-Gudule, a cărei construcţie a început în 1226 şi a continuat până în 1485. Din faţă seamănă destul de bine cu Catedrala Notre Dame din Reims, dar e mai puţin spectaculoasă. Alături, se află Marquis Building, care adăposteşte o agenţie a guvernului flamand. Vizităm catedrala şi continuăm apoi pe Rue du Bois Sauvage, pe lângă clădirile Băncii Naţionale şi ajungem la Coloana Congresului şi Monumentul Soldatului Necunoscut. Coloana a fost ridicată pentru a celebra Congresul Naţional (Adunarea Constituantă, care a elaborat Constituţia Belgiei). După primul război mondial, a fost adăugat în faţa coloanei un memorial al soldatului necunoscut, unde arde continuu flacăra recunoştinţei. În fiecare an, la 11 noiembrie, regele aduce aici un omagiu celor căzuţi pentru patrie.
Continuăm plimbarea pe Rue Royale, traversăm Petite Ceinture şi ajungem la Grădina Botanică, unde ne plimbăm puţin pe alei şi în interior. Continuăm apoi pe aceeaşi Rue Royale, până la Biserica Sfânta Maria, pe care o admirăm doar pe exterior, fiind închisă. Ne îndreptăm spre Gara de Nord, pe Rue Dupont, trecem pe Rue de Brabant, printr-o zonă comercială arabă, pe lângă Alhamdulilah Trade Center şi continuăm până în Piaţa Rogier, unde încheiem plimbarea. De aici, luăm autobuzul spre hotel, pentru azi ne e de ajuns.
Strada comercială şi pietonală Rue Neuve. În fundal se remarcă Dexia Tower.

Biserica Notre-Dame du Finistère

Biserica Notre-Dame du Finistère

Biserica Notre-Dame du Finistère (detaliu)

Orga bisericii Notre-Dame du Finistère

Biserica Notre-Dame du Finistère

Piaţa Martirilor (Place des Martyrs)

Monumentul din Paţa Martirilor reprezintă Patria, înscriind pe o placă numele fiilor săi, având la picioare un leu, simbolul puterii şi fiind păzită, în cele patru colţuri, de îngeri

Monumentul lui Frédéric de Mérode, din zona sudică a Pieţei Martirilor

Théâtre de la Monnaie, opera din Bruxelles

 Intrarea din spate a Bursei din Bruxelles

Biserica Saint-Nicolas

Rue au Beurre, spre Grande Place

Bursa din Bruxelles

Bulevardul Anspach

Clopotniţa bisericii Sainte-Catherine

Biserica Sainte-Catherine. Imagine luată de pe strada Place Sainte-Catherine, din dreptul clopotniţei.

 Intrarea în biserica Sainte-Catherine

Biserica Sainte-Catherine (interior). Această biserică adăposteşte Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale.

Turnul Negru, integrat într-un ansamblu hotelier, vestigiu al primului zid al oraşului, din secolul al XIII-lea.

Biserica Sainte-Catherine, văzută de pe Quai au Bois a Bruler

Quai au Bois a Bruler, văzut dinspre biserica Sainte-Catherine

Quai au Bois a Bruler, având în fundal biserica Sainte-Catherine

Rue du Peuplier, la capătul căreia se vede Kerk Sint-Jan-de-Doper op het Begijnhof.

Kerk Sint-Jan-de-Doper op het Begijnhof.

Spre piaţa De Brouckère

Piaţa De Brouckère

 Bulevardul Anspach

Sediul băncii Fortis

Rue d'Assault, cu vedere spre Catedrala Saints-Michel-et-Gudule

Boulevard de l'Imperatrice. În dreapta, Banca Naţională a Belgiei, iar în fundal, Finance Tower

Catedrala Saints-Michel-et-Gudule

Marquis Building adăposteşte o agenţie a guvernului flamand

Catedrala Saints-Michel-et-Gudule (vedere spre altar)

Catedrala Saints-Michel-et-Gudule (detaliu interior)

Catedrala Saints-Michel-et-Gudule (interior)

Catedrala Saints-Michel-et-Gudule (vitraliul de deasupra intrării 

Vedere de la intrarea Catedralei Saints-Michel-et-Gudule spre Grande Place. Se vede turnul clădirii primăriei.

O mică parte din clădirile Băncii Naţionale a Belgiei

Pe Rue de Ligne, se zăreşte Coloana Congresului şiMonumentul Soldatului Necunoscut

Coloana Congresului. În stânga, o parte din Finance Tower

Monumentul Soldatului Necunoscut

Rue Royale

Rue Royale, la capătul căreia se vede Sfânta Maria

Centre for European Policy Studies, de lângă Coloana Congresului # [0 PMA, fără bonus]

Grădina Botanică

Grădina Botanică. În fundal, câţiva dintre zgârie-norii din Manhattan Center 

Grădina Botanică. În spate, în stânga, Finance Tower şi alături, Dexia Building

Grădina Botanică, cu Finance Tower în fundal

Eglise du Gésu, văzută din Grădina Botanică

Biserica Sfânta Maria

Rue de Brabant. Aici poţi să cumperi covoare orientale şi alte produse de origine arabă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu