duminică, 20 decembrie 2015

Piaţa Mare, inima Bruxelles-ului

Celebra piaţă centrală a Bruxelles-ului, La Grand-Place, Grote Markt, înscrisă din 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este un loc minunat, plin de istorie, dar şi de viaţă. De-a lungul secolelor, piaţa a fost martora turnirurilor, a arderilor pe rug a unor protestanţi, a decapitării altora, a adunărilor politice, a revoltelor, a suferit distrugeri prin bombardament, sau prin foc, dar de fiecare dată a supravieţuit, arătându-ni-se astăzi, la o vârstă venerabilă (nouă secole), mai frumoasă ca oricând.
Piaţa este de formă dreptunghiulară, cu laturile mari orientate aproximativ pe direcţia NV-SE. Din fiecare colţ porneşte câte o stradă: din colţul de nord, pe unde am intrat noi, Rue au Beurre (Strada Untului), din colţul de vest, Rue de la Tête d'or (Strada Capului de Aur), din colţul de est, Rue de la Colline (Strada Colinei), iar din colţul de sud, Rue des Chapeliers (Strada Pălărierilor). Perpendicular pe latura mare dinspre sud-vest, pătrunde pe la jumătatea ei, Rue Charles Buls. Perpendicular pe latura mare dinspre nord-est, intră în Piaţa Mare două străzi, Rue Chair et Pain (Strada Carne şi Pâine), mai aproape de colţul din nord şi Rue des Harengs (Strada Heringilor), mai aproape de colţul din est.
Cele mai importante clădiri din piaţă sunt L'Hôtel de Ville (Primăria) şi La Maison du Roi (Casa Regelui).
L'Hôtel de Ville, se află pe latura de sud-vest, între Rue de la Tête d'or şi Rue Charles Buls. Construită între1402-1455 este singura clădire din piaţă, rămasă din perioada Evului Mediu. Turnul gotic are o înălţime de 96 m şi poartă în vârf statuia Arhanghelului Michel (Mihail), patronul Bruxelles-ului, ucigând balaurul.
Clădirea este asimetrică, turnul nefiind plasat la mijlocul acesteia şi, în plus, cele două părţi nu sunt identice. O legendă spune că arhitectul clădirii s-a aruncat din vârful turnului, dându-şi seama de greşeala comisă. În realitate, asimetria este datorată faptului că cele două părţi au fost construite separat.
Aici fac o paranteză, pentru a vă spune că am aflat lucrurile pe care vi le povestesc, lipindu-ne de un grup de turişti francezi şi ascultând ce le spunea ghida. Metoda este bună dacă eşti pe cont propriu şi nu dispui de un ghid (scris sau vorbitor). Noi am aplicat de multe ori această metodă, v-o recomand călduros.
La Maison du Roi (Casa Regelui) este situată între Rue Chair et Pain şi Rue des Harengs. Distrusă de mai multe ori, a fost construită în forma actuală în 1873, în stil neo-gotic. În prezent, aici se află Muzeul Bruxelles-ului.
În afara acestor două splendide clădiri, mai sunt şi altele, la fel de frumoase, care întregesc şi închid conturul pieţei.
Să parcurgem piaţa, în sens invers acelor de ceasornic.
Între Rue de la Tête d'Or şi Rue au Beurre (pe latura nord-vestică) se găsesc şase clădiri, lipite una de alta, concurându-se între ele pentru frumuseţe:

  • Le Renard (Vulpea), casa breslei postăvarilor datează tot din secolul al XV-lea şi are în vîrf statuia sfântului Nicolas, patronul postăvarilor
  • Le Cornet (Cornetul), casa breslei marinarilor fluviali, datează din secolul al XV-lea
  • La Louve (Lupoaica), casa jurământului arcaşilor, construită în 1690, are pe faţadă un basorelief, reprezentându-i pe Romulus şi Remus, alăptaţi de lupoaică (legenda Romei)
  • Le Sac (Sacul), casa breslei tâmplarilor, cu faţada decorată cu unelte de tâmplărie, datează din secolul al XV-lea
  • La Brouette (Roaba), casa breslei vânzătorilor de grăsimi, datînd din secolul al XV-lea, este decorată cu statuia sfântului Gilles (patronul breslei)
  • Le Roi d'Espagne (regele Spaniei), casa breslei brutarilor, construită în 1696 şi reconstruită între 1901-1902 are pe faţadă bustul sfântului Hubert şi al lui Carol al II-lea, regele Spaniei

Între Rue Charles Buls şi Rue des Chapeliers (aliniate cu Primăria):

  • Le Mont Thabor (muntele Thabor) este o casă particulară, din secolul al XVII-lea
  • La Rose (Trandafirul), este o casă particulară, de la începutul secolului al XVIII-lea
  • L'Arbre d'or (Arborele de aur), casa breslei berarilor, adăposteşte în prezent Musée de la Brasserie (Muzeul berăriei). Datează din 1696. Pe acoperiş se află statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine
  • Le Cygne (Lebăda), casa breslei măcelarilor
  • L'Étoile (Steaua), casa ammanului, şef de district în Ducatul Brabant

Între Rue des Chapeliers şi Rue de la Colline (sud-est):
Alsemberg, casă particulară, datând din 1699
Maison des Ducs de Brabant (Casa Ducilor de Brabant), ansamblu de şapte case separate, având o faţadă comună, pe care se găsesc 19 busturi ale ducilor de Brabant.
    • La Renommée (Faima)
    • L'Ermitage (Schitul)
    • La Fortune (Averea)
    • Le Moulin à vent (Moara de vânt) - casa breslei morarilor 
    • Le Pot d'étain (Oala de tinichea) - casa breslei tâmplarilor şi caretaşilor 
    • La Colline (Colina) - casa breslei sculptorilor, zidarilor şi cioplitorilor în piatră
    • La Bourse (Bursa)

Între Rue de la Colline şi Rue des Harengs (nord-est):

  • Le Cerf volant (Zmeul), casă particulară
  • Joseph et Anne, două case particulare cu o faţadă comună
  • L'Ange (Îngerul), casă particulară
  • La Chaloupe d'Or (Şalupa de aur), casa breslei croitorilor
  • Le Pigeon (Porumbelul), datând din secolul al XV-lea; fostă casă a breslei pictorilor. Mai târziu, aici a locuit Victor Hugo
  • Le Marchand d'or (Negustorul de aur), casă paticulară

Între Rue Chair et Pain şi Rue au Beurre:

  • Le Heaume (Casca de cavalerie), casa cavaleriei
  • Le Paon (Păunul)
  • Le Samaritain, sau Le Petit Renard (Samariteanul, sau Vulpița) şi Le Chêne (Stejarul), două case datând din 1696
  • Sainte-Barbe, casă particulară, construită în 1696
  • L'Âne (Măgarul), casă particulară.

Dând astfel ocol pieţei, să mai amintim aici că multe din casele aflate pe laturile pieţei sunt ornate cu numeroase poeme în limba latină, scrise de Petrus van der Borcht (1676-1739).
Dacă ajungeţi acolo, rezervaţi-vă timpul necesar pentru a admira pe-ndelete toate clădirile din Piaţa Mare.
O ultimă precizare: în colţul de la strada Rue de la Tête d'or, se află un birou de informaţii turistice, unde puteţi găsi materiale interesante, puteţi cere informaţii şi puteţi chiar să rezervaţi un loc de cazare.
L'Hôtel de Ville. Fotografie făcută de la intrarea dinspre Rue au Beurre în Grand Place

Grand-Place este încărcată de istorie, dar şi de viaţă

Vedere spre latura de sud-est a Pieţei Mari. De la dreapta la stânga: Alsemberg şi Maison des Ducs de Brabant, ansamblu de şapte case separate, având o faţadă comună. 

L'Hôtel de Ville. Deşi la prima privire nu pare, clădirea este asimetrică. Partea dn dreapta, cum privim din faţă este mai îngustă decât cea in stânga. În plus, există diferenţe decorative şi constructive între aceste două părţi. 

În stânga fotografiei se vede o parte din Maison des Ducs de Brabant şi, alături de ea, Alsemberg. La dreapta fotografiei, parţial, se vede L'Hôtel de Ville. Între acestea, adică între Rue Charles Buls şi Rue des Chapeliers, de la stânga la dreapta, se văd: Le Mont Thabor, La Rose, L'Arbre d'or (Muzeul berăriei), pe al cărei acoperiş se află statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine, Le Cygne şi, mai mică, L'Étoile. 

Latura din stânga (privită din faţă), mai mare, a Primăriei

La Maison du Roi (muzeul oraşului Bruxelles) 

Latura nord-vestică a Pieţei Mari, între Rue de la Tête d'Or şi Rue au Beurre. De la dreapta la stânga, se văd: Le Roi d'Espagne, La Brouette, Le Sac, La Louve şi, parţial, Le Cornet. Nu a mai încăput în fotografie a şasea casă, Le Renard. 

Latura nord-vestică a Pieţei Mari, între Rue de la Tête d'Or şi Rue au Beurre. De la stânga la dreapta, Le Renard, Le Cornet, La Louve şi Le Sac. În extremitatea stângă a fotografiei se vede marginea Primăriei. Acolo se află un birou de informaţii turistice. 

Detaliu, Maison du Roi

Detaliu din clădirile (de la dreapta la stânga) Le Roi d'Espagne, La Brouette, Le Sac. 

Detaliu de pe frontispiciul clădirii Le Cornet

Detaliu de pe faţada Maison des Ducs de Brabant

Detaliu cu statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine, de pe clădirea L'Arbre d'or

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu